Kuchnia

Przepisy na słodko

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 16

Składniki:

3 szklanki startej marchewki
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych grubo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamony
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1¾ szklanki cukru

Krem twarożkowy:

240 g kremowego serka np. Philadelphia
110 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:


1. Posiekane orzechy włoskie upraż na patelni.

2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, dolna grzałka. Mikserem ubij cukier i olej na gładką, jasną masę. Wbijaj po jednym jajku mieszając przez 10 sekund między kolejnymi.

3. Suche składniki przesiej do miski. Dodaj do masy jajeczno-cukrowej i delikatnie wymieszaj. Dodaj orzechy i marchewkę. Wymieszaj drewnianą łyżką.

4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Korzystając z łyżki do lodów nałóż porcje ciasta do foremek. Piecz 30-40 minut. Najpierw tylko dolna grzałka, gdy babeczki urosną-- obie. Muffinki są gotowe, gdy wsadzony w środek patyczek wychodzi suchy i czysty.

5. Ostudź w formie przez 5 minut następnie wystudź zupełnie na kratce.


6. Przygotuj krem twarożkowy: do miski miksera przełóż twarożek. Rozdrobnij go widelcem, a następnie zacznij miksować. Stopniowo dodawaj masło i ubijaj, aż masa będzie miękka i gładka. Dodaj cukier puder i nadal ubijaj. Na koniec dodaj wanilię. Wymieszaj.

7. Wystudzone babeczki udekoruj kremem. Możesz skorzystać z rękawa cukierniczego, albo nałożyć masę szpatułką.

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation