Podróże i miejsca

✈ HISZPANIA ♕ Królestwo Hiszpanii ♕ kraj korridy i flamenco ✈ Poza tym nigdzie na świecie nie ma tak słodkich pomarańczy! ✈

Hiszpańskie kaszanki - morcilla

Morcilla to cała grupa wędlin charakterystycznych dla całej Hiszpanii. Ich różnorodność jest niesamowita - każde większe miasto i region posiada własną recepturę na ten pzysmak i praktycznie w we wszystkich częściach Hiszpanii (oraz Portugalii) można znaleźć przepisy wymagające jej jako ważnego składnika.

Morcilla to kiełbasa krwista, która zwykle nie zawiera w ogóle "zwykłego" mięsa. Jako danie pierwotnie przygotowywane przez ubogich wykorzystywało wyłącznie tanie, łatwo dostępne składniki: ryż, cebulę (w bardzo dużych ilościach!), wieprzową krew i słoninę, świeże zioła i przyprawy korzenne.

Z czasem morcille stały się bardziej popularne, zawędrowały na pańskie stoły i zostały wzbogacone o nowe składniki. Niektóre z nich były nawet bardzo luksusowe (np. orzeszki pini), a same morcille stały się przysmakiem rozpoznawanym na całym półwyspie iberyjskim.

Zdjęcia pochodzą ze strony producenta morcilli z Burgos
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation