Uroda

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

panipanidomu.pl
Tort chałwowo-bezowy

Składniki:

Biszkopt:

8 jajek
35 dag cukru
25 dag mąki pszennej tortowej
10 dag orzechów włoskich- 5 dag mielonych, 5 dag siekanych
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niecałej szklance wody

Masa czekoladowa:

2 jajka
½ szkl. cukru
1 łyżka kakao
Gorzka czekolada
Kostka masła

Masa chałwowa

30 dag chałwy
4 żółtka
¾ szklanki mleka
1 szt. cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 dag masła

Dodatkowo:

2 opakowania małych bez ( ok. 30 dag)



Przygotowanie:

Biszkopt:
Żółtka oddziel od białek.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe dodawaj do nich na przemian żółtka i cukier (do momentu jego rozpuszczenia).
Mąkę przesiej i wraz z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia dodaj do piany. Całość delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25- 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej przygotowane ciasto.
Piec przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu tzw. suchego drewnianego patyczka.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do moment wystudzenia. Wyciągać z formy dopiero po wystudzeniu.
Rozkrój biszkopt na pól nasączając każdą z połówek kawą.

Masa czekoladowa:
Jajka dokładnie umyj w ciepłej wodzie.
Ubij je z cukrem na parze (na garnek z wrzącą wodą nałóż mniejszy garnek w którym ubijesz jajka).
Gdy uzyskasz puszysty kogel- mogel dodaj kakao. Pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie masło utrzyj mikserem, bądź ręcznie.
Czekoladę roztop również na parze.
Gdy wcześniej przygotowany kogel mogel będzie zimny dodaj go wraz z czekoladą do masła.
Wszystko razem wymieszaj.
Na koniec dodaj kilka kropli spirytusu.

Masa chałwowa:
Żółtka utrzyj na parze z cukrem waniliowym, dodaj mąkę i zalej gorącym mlekiem. Pozostaw na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania budyniu. Ostudź go ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Masło utrzyj tak jak w przypadku masy czekoladowej. Dodaj do niego ostudzony krem, pokruszoną chałwę i wszystko razem utrzyj.
Na spodnią część biszkopta wyłóż i równo rozsmaruj masę czekoladową.
Na całą powierzchnię wyłóż bezy jedna koło drugiej.
Na bezy wylej ½ masy chałowej ( tak aby pokryć wszystkie bezy).
Przykryj drugą częścią biszkopta.
Pozostałą częścią masy chałowej przyozdób torta dookoła i posyp pozostałymi rozkruszonymi bezami.

I gotowe, smacznego!


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation