Kuchnia

Babeczki i muffinki

muffinki makowe
12 sztuk

375 g masy makowej z bakaliami 1/4 szkl cukru
3 małe jajka
1/3 szkl śmietany 36%
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub likieru migdałowego amaretto
70 g ciemnej czekolady posiekanej na kawałki
1/2 szkl posiekanego ananasa
1,5 szkl mąki żytniej lub orkiszowej lub pszennej razowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl jogurtu naturalnego
orzechy włoskie do dekoracji
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami, zmiksować na wolnych obrotach ze stopniowo wsypywanym cukrem, kolejno dodawać jajka, miksując po każdym na wolnych obrotach, dodać śmietankę, ekstrakt lub likier migdałowy i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą oraz ananasem.
Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką, następnie połączyć wolno mieszając z jogurtem. Masę wyłożyć do 12 papilotek znajdujących się we wgłębieniach formy na muffiny.
Udekorować dwiema połówkami orzecha włoskiego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min, aż patyczek będzie suchy. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation