Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TARTA Z MALINAMI:
Składniki:
- 220 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- maliny
- cukier puder
- mięta
Opis przygotowania:
Przygotować kruche ciasto- składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Wykleić formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st C na ok. 15 min. Po kwadransie wyjąć papier z fasola i piec kolejne 15 min na złoty kolor.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić i zmiksować z serkiem mascarpone. Smietan ubi y cukrem waniliowym i delikatnie połączyć z masą serowo- czekoladową. Polożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation