DIY - zrób to sam

DIY

Balsam do ust to numer jeden na liście kosmetycznych niezbędników. Masz go przy sobie zawsze, by w razie potrzeby nawilżyć i wygładzić delikatny naskórek. Okazuje się, że zrobienie go w domowych warunkach wcale nie jest takie skomplikowane, a daje gwarancję 100-procentowej naturalności.

Gotowy możesz przekładać do miniaturowych sloiczków, przechowywać w lodówce i używać zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na coś naprawdę ekologicznego i organicznego.

U nas dwa przepisy: balsam czekoladowy odżywia i nawilża, miętowy chłodzi i daje uczucie ukojenia, kiedy nabawiłaś się nieprzyjemnych podrażnień >>>

DIY: Czekoladowy balsam do ust

Składniki: 1 łyżka masła shea, 2 łyżki olejku ze słodkich migdałów, 1 łyżka wosku pszczelego, kilka płatków czekoladowych

Przygotowanie: Masło shea, olejek migdałowy i wosk pszczeli wlej do kubka i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj składniki dokładnie, tak, by połączyły się ze sobą. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj tak długo, aż i ona się rozpuści. Gotową miksturę przelej do małych słoiczków, odczekaj około 30 minut aż wystygnie i stężeje, zakręć słoiczki, opatrz własnoręcznie zrobionymi etykietkami. Jeden słoiczek wrzuć do torebki, resztę przechowuj w lodówce.


DIY: Miętowy balsam do ust

Składniki: 1 łyżka masła shea, 2 łyżki olejku ze słodkich migdałów, 1 łyżka wosku pszczelego, 10 kropli olejku z mięty pieprzowej

Przygotowanie: Zagotuj wodę w garnku. Do szklanki przełóż masło shea, olejek migdałowy oraz wosk pszczeli. Szklankę zanurz w gorącej wodzie i ogrzewaj składniki, aż się ze sobą połączą.

Wyjmij szklankę i dodaj do mikstury olejek miętowy, dokładnie wymieszaj i przelej do słoiczków. Poczekaj aż balsam wystygnie i stężeje. Wtedy zakręć opakowania, przyklej etykietki. Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation