Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Składniki na 10 porcji:

Galaretka:
- 50 ml syropu truskawkowego ( ja swój syrop przygotowałam ze świeżych truskawek zagotowanych ze sporą ilością cukru i przetartych na gęstym sitku)
- 1/4 soku jabłkowego
- 3 płatki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie

Krem bawarski:
- 0,5 l. mleka
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 5 płatków żelatyny, namoczonej w zimnej wodzie
- 0,5 l. ubitej śmietanki kremowej 30%

Dodatkowo:
- 10 kieliszków do białego wina pojemności 200ml. każdy
- połówki truskawek
- ruloniki z czekolady

Na galaretkę: podgrzać syrop truskawkowy, sok jabłkowy i rozpuścić dokładnie odciśniętą żelatynę. Zdjać z kuchenki, galaretke schłodzić tak , żeby prawie się ścięła i napełnić nią kieliszki.
Kieliszki wstawić do ustawiajac je nieco ukośnie.

Na krem bawarski: zagotować mleko z wanilią. Laskę wanilii wyjać , zeskrobać nasiona i wrzucić ponownie do mleka, następnie mleko odstawić .
Żółtka utrzeć z cukrem na kremowa masę, ale nie pianę. Łyżką wazową dodawać gorace mleko waniliowe ciągle mieszajać. Krem przełożyć do garnka i ciągle mieszajac podgrzać do 85 stopni C., aż lekko zagęszony będzie przylegał do łyżki, krem nie może sie zagotować !.
Krem przecedzić przez sito, rozpuścić w nim dokładnie odsączona żelatynę i wymieszać na zimno w wodzie z lodem. Do schłodzonego gęstego kremu dodac ubitą śmietanę, mieszajać ubijaczką do piany.
Krem przełożyć do kieliszków na galaretkę truskawkową i wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kieliszek udekorować połówka truskawki i rulonika z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation