Kuchnia

Na słodko

Tort Egipski


Składniki na blaty (należy przyrządzić trzy takie blaty):

* 3 białka
* 2 łyżki cukru
* ¾ łyżki mąki pszennej
* 50 g mielonych orzechów laskowych


Masa budyniowa:

* 11 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki pszennej
* 350 ml mleka
* 180 g miękkiego masła

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki
* 1 fix do śmietany
* 2 łyżki cukru pudru
* 120 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

* 3 łyżki wiórków kokosowych

Aby przygotować blaty ubijamy białka ze szczyptą soli i kiedy będą już sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Zmielone orzechy mieszamy z mąką i dodajemy do piany. Od tej chwili mieszamy delikatnie łyżką, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej olejem tortownicy (u mnie 25 cm) i pieczemy w 175 stopniach 20 min. Ja kolejne białka ubijałam dopiero po wyjęciu z piekarnika poprzedniego blatu aby piana nie opadła.
W trakcie pieczenia można przygotować masę. Żółtka, cukier, mąkę i mleko ubijamy mikserem i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając trzepaczka aż utworzy się gęsty budyń (należy gotować na małym ogniu, bo jak to budyń, ma tendencję do przypalania się i przywierania). Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia (miskę z budyniem można przykryć folią, aby nie utworzył się twardy kożuch). Kiedy budyń jest już zimny, dodajemy go po łyżce do utartego mikserem masła. Mieszamy tak długo, aż składniki utworzą jednolitą, kremową masę.
W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier i zagęstnik.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na patelni (bez tłuszczu). Układamy pierwszy blat, smarujemy go masą budyniową, posypujemy połowa orzechów. Na orzechy wykładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem i czynność powtarzamy. Ostatni, wierzchni blat smarujemy masą budyniową i posypujemy podprażonymi na złoto wiórkami kokosowymi.
Tort najlepszy jest na drugi dzień, kiedy blaty odrobinę namokną od masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation