Kuchnia

Na słodko

Rolada bezowa z figami


Bardzo delikatny deser z figami, którego największą zaletą jest prostota. Wykonanie jest bardzo łatwe, a efekt niezwykle pozytywny. Inspiracja pochodzi z tej strony.


Składniki

Beza

6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka octu winnego

Nadzienie

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru + do posypania
4 figi


Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno, gdy piana będzie już prawie ubita, dosypujemy stopniowo cukier ubijając pianę na maksymalnych obrotach miksera. Dolewamy również ocet winny. Miksujemy około 5 minut, piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Standardową blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pianę starając się rozprowadzić ją równomiernie. Nagrzewamy piekarnik do 160ºC, wkładamy bezę i pieczemy ją przez około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy bezę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do roztartego serka delikatnie mieszając. Figi obieramy ze skórki i kroimy w kawałki, dodajemy do kremu.

Bawełnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na niej bezę wierzchem do góry. Wykładamy krem i przy pomocy ściereczki zwijamy bezę. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej zjeść tego samego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation