Kuchnia

przekąski

Paluszki z suszonymi pomidorami
500 g mąki durum
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
po 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów i oliwek
50 g świeżo startego parmezanu
Mąkę przesypać do miski. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Dodać do mąki razem z oliwą i solą. Zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je i odstawić na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
Następnie dodać pomidory, oliwki i parmezan, wyrobić ponownie, podzielić na 16 części. Z każdej uformować wałek i ułożyć go na blasze wysypanej mąką. Piekarnik nagrzać do 200 st.C, włączyć funkcję góra/dół/termoobieg. Na dolnej półce postawić naczynie wypełnione wodą, na środku umieścić blachę z paluszkami. Piec ok. 7 minut, aż paluszki się zrumienią. Z ciasta można też przygotować bułeczki lub upiec chleb. Wtedy czas wypieku trzeba przedłużyć o ok. 5-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation