Kuchnia

Ciasta & Torty

SNICKERS

ciasto:
3 szkl. mąki
2 jaja
100 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 szkl. cukru

warstwa orzechowa:
100 g masła
2 łyżki miodu
½ szkl. cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich

krem:
1,2 l mleka
2 op. budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

polewa:
150 g czekolady
50 g śmietany 36%

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Przygotować warstwę orzechową.
Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.
Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec około 15 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).
Zrobić polewę. Podgrzać śmietankę kremówkę, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation