Kuchnia

Ciasta & Torty

Jaglana szarlotka - mamdziecko.interia.pl - ciąża, poród, wychowanie dzieci

Składniki na tortownicę średnicy 24 cm
1½ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
¹⁄³ szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej
¹⁄³ szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno|
¹⁄³ szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej
Do musu jabłkowego
2 kg słodko-kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
¹⁄³ łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
½ szklanki suszonej żurawiny
8-10 daktyli
Na wierzch
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki płatków migdałowych
płatki róży do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni wraz z żurawiną, szczyptą cynamonu oraz kardamonu, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Odparuj mus, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj łyżkę sezamu, trochę roślinnego mleka lub wody oraz olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając na brzegach.
Zapiekaj około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na wierzchu mus jabłkowy. Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika na około 35 minut, a potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation