Kuchnia

Nalewki i alkohole

nalewka cytrynowa - składniki:

- 3 lub 4 cytryny (zależy od wielkości);
- 2,5 szklanki cukru;

- 0,5 l spirytusu;

- woda (może być mineralna niegazowana ok. 1/2 butelki) - jeśli ktoś woli słabsze trunki może dodać więcej wody!

nalewka cytrynowa - wykonanie:

cytrynę obieramy bardzo cieniutko tak, by pozbyć się tylko żółtej skórki. obrane owoce zalewamy spirytusem na 24 godziny i czekamy. po upływie tego czasu gotujemy wodę z cukrem i z sokiem wyciśniętym z czterech cytryn. następnie do przygotowanego roztworu przecedzamy skórki i dolewamy resztę płynu. całość rozlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 7 dni, by uzyskać pełny smak i aromat. prawda, że pyszne?

chyba już wiesz, jak rozgrzać jesienny wieczór? powodzenia, to naprawdę działa!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation