Kuchnia

RYBA

Łosoś we francuskim cieście - Salmon en croûte

Składniki dla 6 osób:

6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
sól i pieprz
450 g ciasta francuskiego
2 łyżki kaszy manny
15 g masła
sok z 1/2 cytryny
po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka

Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):

40 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka mąki
200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
3 łyżki białego wina
1 łyżka śmietanki kremówki
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220℃ przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160℃ i piekę kolejne 15 minut.
Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.

Sos:

Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation