Kuchnia

Weki

Gruszki w syropie

Zalewa :

1 litr wody
50-70 g cukru
Ponad to :

twarde gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika
kora cynamonu, laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )
miska z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Składniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby cukier w całości się rozpuścił.

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.

Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć laskę wanilii lub korę cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation