Kuchnia

Chleb Pizza i nie tylko

Domowe pieczywo chrupkie - przepis

- 120 g mąka razowa,
- 120 g płatki owsiane,
- 100 słonecznika,
- 50 g sezamu (dla mnie było
go trochę za dużo),
- 50 g siemienia lnianego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 500 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3łyżki poppingu z amarantusa (nie koniecznie, w przepisie go nie było),
- kminek (też mój dodatek bo lubię z nim pieczywo).
Wykonanie:
Proste, łatwe i przyjemne :-)
Wsypać wszystkie suche składniki do miski, wymieszać, dodać mokre, dokładnie połączyć. Nie przejmujcie się że będzie lejące ciasto. Odstawiamy miskę na co najmniej 10 minut żeby płatki i mąka napęczniały. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni. Blachę wyłożyć matą do pieczenia lub papierem, wylać na nią ciasto (moje nadal było trochę rzadkie), równo rozsmarować je na cienki placek (cieńsze są lepsze, ale nie mogą być przeźroczyste; mnie z tych proporcji wyszły 2 blachy od piekarnika). Włożyć do nagrzanego pieca, ale po 10 minutach trzeba je wyjąć i pokroić chlebek na odpowiadające nam kromki, bo później będzie go można tylko połamać ;-) Piec następne 45-50 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się przypiekły. Można również przełożyć je na drugą stronę jeśli z wierzchu będą bardziej przypieczone a od dołu nie.
Po wyjęciu z pieca, studzimy je na kratce a zimne możemy przechować w metalowej puszce.
Są naprawdę łatwe do przygotowania i pyszne, na pewno będę do nich wracała często. Trzeba tylko uważać bo jak się zacznie jeść to nie można przestać .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation