Kuchnia

kuchnia

Lasagne ze szpinakiem

- makaron lasagne
- mrożony szpinak
- śmietana
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy (u mnie sól i słodka papryka)
- odrobina oleju
- masło
- starty ser (może być nawet gouda)
- kukurydza z puszki

+ sos beszamelowy jeśli kto lubi ;)

Rozgrzać patelnię, dodać troszkę oleju i wrzucić szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodać rozdrobnione ząbki czosnku i przyprawy według uznania (sól, słodka papryka). Dodać trochę śmietany mieszając i potrzymać jeszcze trochę całą szpinakową mieszankę na ogniu. Makaron lasagne można przed wyłożeniem na blachę lekko podgotować w osolonej wodzie (wtedy będzie nam łatwiej dopasować płaty do rozmiaru blachy). Smarujemy blachę masłem i układamy płaty makaronu, potem warstwa szpinaku i posypujemy kukurydzą i startym serem. Przykrywamy następną warstwą makaronu i znowu szpinak, kukurydza, ser i makaron. Układamy w ten sposób 3 lub 4 warstwy a na wierzch ostatniej sypiemy jeszcze starty ser. (opcjonalnie można do każdej warstwy dodać również pieczarki pocięte w plastry, bądź starte) Wkładamy naszą lasagne na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 180* i czekamy na pyszną kolację ;)

(jeśli ktoś lubi sos beszamelowy to smarujemy nim pierwszą warstwę makaronu i dopiero dajemy szpinak)

Smacznego xoxo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation