Kuchnia

przepisy

agnieszka radi-sulikowska - królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską

agnieszka radi-sulikowska - królik w sosie winno- cytrynowym z ziołami, podpłomykiem i duszoną sałatą rzymską

danie wyrÓŻnione przez jurorÓw masterchef!

skŁadniki:

200 g królika

kilka liści szałwi

mąka

oliwa z oliwek

1 cytryna

1 kieliszek białego wytrawnego wina



sposÓb przygotowania:

królika filetujemy i kroimy w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. obtaczamy w mące i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, aż się zarumieni. podlewamy białym winem, dodajemy liście świeżej szałwii, skórkę z ½ cytryny (tylko żółtą część) i gotujemy. doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy do miękkości (około 50 min.).

podłomyk:

skŁadniki:

250 g mąki

40 g smalcu

200 g woda

sól

prawdziwki

rzymska sałata

2-3 ząbki czosnku



sposÓb przygotowania:

mąkę i smalec wkładamy do miski. delikatnie solimy i zalewamy wodą. całość zagniatamy tak, aby miało konsystencję ciasta na pizzę.

*** zamiast smalcu można użyć oliwy z oliwek, ale w oryginale jest smalec.


zagniecione ciasto dzielimy na równe części, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. smażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron. dla każdej osoby smażymy 4 krążki.

prawdziwki kroimy w talarki i smażymy na oliwie z odrobiną masła. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

sałatę rzymską blanszujemy po czym hartujemy, aby zatrzymać proces gotowania i zachować jej kolor. kroimy grubo sałatę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i lekko podsmażamy. jak sałata zaromatyzuje się czosnkiem, wyciągamy wszystkie ząbki. doprawiamy solą i pieprzem. na talerzu układamy 2 krążki podpłomyków. na jedną kładziemy grzyby, na drugą sałatę rzymską. obie porcje przykrywamy pozostałymi krążkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation