Kuchnia

pychotki

Dynia w syropie imbirowym
Składniki, 2 porcje:

• 1/2 małej dyni o około 25 cm średnicy, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
• 4 łyżki płynnej śmietanki 18%
• 3 łyżki pokrojonych i zrumienionych na patelni orzechów włoskich
• świeżo zmielony pieprz









Przygotowanie:

Dynię duszę w rondelku z 1/2 szklanki wody, około 10 minut lub do miękkości. Dodaję miód, sok z cytryny, imbir, chwilę podgrzewam. Dynię wykładam do miseczek a sos odparowuję, jeśli jest zbyt rzadki. Mieszam go ze śmietanką, orzechami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewam dynię. Deser można przechowywać długo w lodówce (bez śmietanki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation