Kuchnia

kuchnia - pieczenie i gotowanie

Torcik szampański - bez pieczenia

składniki:
Spód:
150g biszkoptów
130g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
600g mielonego twarogu
300g jogurtu naturalnego
2 łyżki grenadyny (gęsty syrop z owocu granatu, raczej nie powinno być problemu z jego kupieniem)
80ml białego wina musującego + 1 szklanka
80g cukru
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa

1. Biszkopty zmielić lub pokruszyć w dłoniach.

2. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do zmielonych biszkoptów i wymieszać.

3. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć pokruszone biszkopty z masłem i równomiernie rozłożyć, docisnąć.

4. Brzoskwinie z puszki osączyć i zachować zalewę.

5. Mikserem ustawionym na najniższych obrotach wymieszać razem ser, jogurt, grenadynę.

6. Do rondelka wlać 80ml wina musującego, 80ml zalewy z puszki i wsypać cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Zalewę stopniowo dodawać do masy serowej, mieszając łyżką.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzącej, woda ma być ciepła). Odstawić do ostygnięcia, aż żelatyna zrobi się letnia. Następnie połączyć ją z paroma łyżkami masy serowej i wlać do reszty kremu.

8. Krem wstawić do lodówki i co jakiś czas sprawdzać, czy trochę zgęstniał.

9. Tężejący krem przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.

10. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody i odstawić, aż przestygnie, zrobi się letnia. Następnie wlać do niej 1 szklankę wina musującego i delikatnie wymieszać.

11. Brzoskwinie pokroić w plastry i poukładać na wierzchu tortu.

12. Tężejącą galaretkę przełożyć na wierzch ciasta i wstawić na parę godzin do lodówki.

13. Przed podaniem delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation