Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone
Biszkopt makowy:
* 8 jajek
* 300 g maku
* 200 g cukru pudru
* 2 łyżki płynnego miodu
* 60 g przesianej bułki tartej
* 4-5 kropel olejku migdałowego
Mus czekoladowy:
* 250 g mascarpone
* 250 g gorzkiej czekolady
* 300 ml kremówki
* 1/3 szklanki cukru pudru
* zagęstnik do śmietany (np. fix dr. Oetkera)
Polewa:
* 50 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 5-6 łyżek kremówki
Dekoracja:
* 100 g gorzkiej czekolady
Pierwszego dnia...
Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy.
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut ( do czasu aż masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętość ). Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do chwili, aż składniki dokładnie się połączą.
Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę. Można też dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wpuszczając boki papieru poza obręcz tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem, czy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na drugi dzień...
Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.
Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita.
Biszkopt makowy przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy w której ciasto się piekło, a na nią wykładamy mus czekoladowy. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Chłodzenie w tortownicy nie tylko sprawi, że ciasto będzie równe, ale też obręcz nie pozwoli wypłynąć masie bokami.
Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.
Ciasto dekorujemy polewą (czekolady oraz śmietankę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa) i wstawiamy do lodówki.
Wierzch ciasta można też udekorować czekoladą w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, by zastygła. Następnie powstały płat czekoladowy łamiemy na mniejsze kawałki i wbijamy w ciasto.
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