Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort makowy z musem czekoladowym na mascarpone

Biszkopt makowy:

* 8 jajek
* 300 g maku
* 200 g cukru pudru
* 2 łyżki płynnego miodu
* 60 g przesianej bułki tartej
* 4-5 kropel olejku migdałowego



Mus czekoladowy:

* 250 g mascarpone
* 250 g gorzkiej czekolady
* 300 ml kremówki
* 1/3 szklanki cukru pudru
* zagęstnik do śmietany (np. fix dr. Oetkera)



Polewa:

* 50 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 5-6 łyżek kremówki



Dekoracja:

* 100 g gorzkiej czekolady



Pierwszego dnia...

Mak zalewamy wodą z mlekiem (pół na pół) i gotujemy na małym ogniu około 35-40 minut. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut ( do czasu aż masa stanie się biała, puszysta i znacznie powiększy objętość ). Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mak, miód, olejek i bułkę tartą. Miksujemy do chwili, aż składniki dokładnie się połączą.

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i przelewamy do niej masę. Można też dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wpuszczając boki papieru poza obręcz tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem, czy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na drugi dzień...

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita.

Biszkopt makowy przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy w której ciasto się piekło, a na nią wykładamy mus czekoladowy. Masę wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Chłodzenie w tortownicy nie tylko sprawi, że ciasto będzie równe, ale też obręcz nie pozwoli wypłynąć masie bokami.

Po schłodzeniu, ciasto obkrawamy nożem i wyjmujemy z tortownicy.

Ciasto dekorujemy polewą (czekolady oraz śmietankę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzy się jednolita masa) i wstawiamy do lodówki.

Wierzch ciasta można też udekorować czekoladą w taki sposób, w jaki ja to zrobiłam.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, by zastygła. Następnie powstały płat czekoladowy łamiemy na mniejsze kawałki i wbijamy w ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation