Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik Piernikowy


Składniki na spód:

* 280 g herbatników
* 130 g masła
* 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa:

* 500 g białego twarogu (zmielonego)
* 160 g cukru pudru
* 4 jajka
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Ciasteczka mielę w blenderze i dodaję do nich przyprawę do piernika i roztopione masło. 20-to centymetrową tortownicę smarujemy masłem i wykładamy masą ciasteczkową (spód i boki) i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, przyprawę do piernika, wanilię i budyń. Kiedy składniki dokładnie się połączą, masę serową przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykrywamy górę papierem i pieczemy sam spód przez ostatnie 10 minut. Wyjmujemy z tortownicy dopiero kiedy wystygnie. Sernik jest znacznie lepszy kiedy nie stoi w lodowce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation