Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wontony z wieprzowym i krewetkowym nadzieniem w bulionie

2 duże porcje lub 4 mniejsze (12 większych lub 20 mniejszych won-tonów)

składniki (azjatyckie składniki możecie kupić w naszym sklepie):

bulion:

1,5 litra wywaru na zupę (możesz użyć różne kawałki mięsa które Ci zostały z poprzednich obiadów, my użyliśmy kilka skrzydełek kurczaka i kawałek karkówki, które gotowaliśmy z dymką i kawałkiem świeżego imbiru ponad 2 godziny)
wontony:

1 średni grzybek mun
175g zmielonej wieprzowiny
100g świeżych lub mrożonych krewetek (jeżeli mrożone, zawsze kupuj surowe, nie ugotowane), obranych ze skorupki i główek i pociętych na małe kawałki
2 kasztany wodne, posiekane na drobne kawałki
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 ½ łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka wina Shaoxing albo sherry
½ łyżeczki oleju sezamowego
łyżeczka azjatyckiego bulionu w proszku
½ łyżeczki sosu rybnego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu (z czarnym też będzie ok)
szczypiorek do przybrania
przygotowanie:

Namocz grzybek mun w gorącej wodzie przez 15 minut, następnie potnij w cienkie paseczki.

Zmieszaj grzybek i wszystkie inne składniki nadzienia. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Umieść pojedynczy placek na dłoni i nakładaj około łyżeczki nadzienia (w przypadku większych placków – 1,5 łyżeczki) na środek placka, zwilż brzegi placka wodą, złóż placek na pół i ściśnij brzegi razem. Powtórz ze wszystkimi plackami. Jeżeli cała procedura pochłania Tobie trochę czasu, żeby uniknąć wysychania gotowych pierożków, umieszczaj je pod wilgotną szmatką.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj pierożki i gotuj jeszcze przez kilka minut po ich wypłynięciu (spróbuj jednego czy nadzienie jest ugotowane w środku).

Przełóż do miseczek, zalej bulionem i posyp szczypiorkiem.

Ciasto na placki wonton (72 placków):

składniki:

1 jajko
1/3 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli

przygotowanie:

W średniej misce rozbij jako i rozmieszaj z wodą.

W dużej misce zmieszaj mąkę i sól. Utwórz dziurę pośrodku i wolno wlej wodę z jajkiem. Dobrze wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie, dosyp odrobinę mąki.

Na lekko przyprószonej mąką powierzchni wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne. Przetnij ciasto na 2 równe części i uformuj z nich kule. Przykryj kule wilgotną szmatką i odstaw na 10 minut.

Przetnij każdą kulę na 4 równe części. Rozwałkuj każdą z części na 28 cm kwadraty, następnie potnij kwadraty na mniejsze 9 cm kawałki.

Jeżeli wolisz placki okrągłe 8 równych części ciasna rozwałkuj na cienkie wałki i potnij każdy na 9 równych kawałków i każdy z nich rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy 9 cm.

Nieużyte placki można zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation