Kuchnia

słodkości bez pieczenia

Ciasto z różową pianką


Skaładniki:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki wiśniowe, truskawkowe lub malinowe
1 kostka masła roślinnego
1 śnieżka
200 ml mleka
2 galaretki do różowej pianki(wiśniowe, truskawkowe lub malinowe)
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona lub różowa do przełożenia między masami budyniowymi
1 paczka biszkoptów na spód
Do posypania:
wiórki kokosowe lub starta czekolada

Wykonanie:
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami nasączonymi w wodzie z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasku cytrynowego. Jedną galaretkę należy przygotować dużo wcześniej (rozpuszczamy ją w 1 szklance wody) także żeby była już tężejąca, gdy będziemy nią przekładać masy budyniowe.
Do masy budyniowej należy ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru (nie trzeba słodzić więcej bo masa będzie i tak słodka dzięki galaretkom).Do jeszcze ciepłego budyniu należy wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać. W tym czasie należy przygotować kolejne 2 galaretki, które będą potrzebne do różowej pianki. Rozprowadzamy je każdą w 1 szklance wody. Gdy budyń wystygnie dodajemy go małymi partiami do zmiksowanej kostki masła. Połowę masy budyniowej wykładamy na biszkopty i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę. Również wkładamy do lodówki i czekamy ok 15 minut. Po tym czasie wykładamy na warstwę galaretki pozostałą część masy budyniowej. Aby wykonać różową piankę miksujemy 1 śnieżkę w 200 ml zimnego mleko. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej dwie galaretki (ostudzone, najlepiej lekko tężejące) i przez chwilę miksujemy wszystko razem. Piankę wylewamy na masę budyniową. Gdy stężeje posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation