Kuchnia

kuchnia

Sernik dyniowy


Oto kolejna propozycja wypieku z dynią. Założę się, że tak delikatnego i kremowego sernika nie jedliście jeszcze nigdy.


Składniki na tortownicę 24-26 cm:

* 500 g sera
* 1 pełna szklanka puree z dyni
* 5 jajek
* 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń waniliowy (proszek)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej



Spód:



* 160 g ciastek

* 90 g masła

* szczypta sproszkowanego imbiru



Aby przygotować puree z dyni należy ją obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Dynię przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy tak długo, aż dynia zamieni się w gładkie puree. Do dyni nie dodajemy cukru. Moja dynia całkowicie się rozgotowała, ale jeśli chcecie mieć idealną konsystencję, można ją przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Taką dynię możecie też pasteryzować. Do sernika używamy przestudzonego puree, a najlepiej zrobić go dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Ciasteczka rozdrabniamy na mąkę i mieszamy z imbirem, a następnie dodajemy stopione masło. Mieszamy, aby masło równomiernie się rozprowadziło i masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier wymieszany z przyprawami. Następnie dodajemy puree z dyni i śmietanę. Kiedy masa jest już gładka (będzie dość rzadka) dodajemy budyń i jeszcze chwilę miksujemy. Masę serową przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Piekarnik powinien być już wcześniej nagrzany.

Sernik należy wyjąc, nawet jeśli wydaje Wam się, że środek jest płynny. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze idealnej, bardzo lekkiej i kremowej konsystencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation