Kuchnia

ciasta ciastka torty i cupcakes

LAWENDOWE CIASTECZKA

Oto składniki potrzebne do upieczenia lawendowych ciasteczek:

•150 g masła
•300 g mąki pszennej
•1 jajko
•100 g cukru do wypieków (może być cukier puder)
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki kwaśnej śmietany
•2-3 łyżki kwiatu lawendy (świeży lub suszony)
dodatkowo:
•cukier do wypieków do obtaczania ciasteczek
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj do niej schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę, cukry oraz wbij całe jajko. Wymieszaj proszek do pieczenia ze śmietaną i dodaj go do mąki (śmietana będzie burzyć).

Następnie nożem posiekaj wszystkie składniki. Wysyp lawendę i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na ok. 1/2 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Wycinaj foremką ulubiony kształt ciasteczek. Obtocz z jednej strony w cukrze.
Wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temp. 170°C na 15 minut. Ciasteczka powinny się lekko zrumienić.

W całym domu będzie roznosić się odurzający zapach lawendy

Przechowuj je najlepiej w metalowym pudełeczku.

Takie ciasteczka to również wspaniały pomysł na prezent dla przyjaciół. Z pewnością ich zaskoczysz – mają niesamowity smak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation