Kuchnia

Kuchnia

Sernik żurawinowy

Składniki:
Nadzienie żurawinowe:
340 g żurawiny świeżej lub mrożonej
100 g cukru
480 ml wody
sok z jednej cytryny
Spód:
200 gram ciasteczek typu digestive lub krakersów
25 g cukru
114 g stopionego masła
Masa serowa:
680 g białego sera, dwukrotnie zmielonego, pełnotłustego
200 g cukru
12 g mąki
4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Przygotowujemy najpierw ciasto: mielimy ciastka, łączymy z cukrem i stopionym masłem. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie żurawinowe: łączymy żurawiny, cukier, sok z cytryny i wodę w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, następnie powoli gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut, powinniśmy uzyskać 480 ml nadzienia. Studzimy.

Masa serowa: mieszamy zmielony ser, cukier i mąkę. Ubijamy na średniej prędkości około 2 minuty. Dodajemy po kolei jajka, mieszamy. Dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii.

Wykładamy okrągłą foremkę ciastem. Wylewamy połowę masy serowej. Kładziemy na to połowę nadzienia żurawinowego i robimy nożem zygzaki.

Wykładamy na to resztę masy serowej, a następnie resztę nadzienia żurawinowego i ponownie robimy zygzaki nożem (pionowo i poziomo).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie odcinamy brzegi od ciasta (dzięki temu sernik nam nie popęka).
Wystawiamy do schłodzenia. Sernik smakuje najlepiej po nocnym schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation