Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kokosowa panna cotta z musem ananasowym


Panna cotta to deser pochodzący z północonych Włoch, nazwa oznacza właściwie gotowaną śmietanę. Gotuje się ją razem z żelatyną i dodatkami: wanilią, skórką lub musem owocowym, wlewa do okrągłej foremki, a przed podaniem odwraca się ją do góry dnem i polewa sosem czy musem owocowym.
Jak zwykle - oryginał stanowił dla mnie inspirację i moja panna cotta nie jest taką prawdziwą, włoską :)


Składniki na ok. 6 sztuk:

1 puszka mleka kokosowego
100 ml mleka / śmietany 18%-30%
50 ml likieru kokosowego
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki żelatyny

na mus ananasowy:

puszka ananasów + sok lub świeży owoc
cukier puder do smaku



1.Mleko kokosowe i zwykłe (lub śmietanę) wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy cukier do smaku, wiórki kokosowe, likier i podgrzewamy dalej, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.

2.Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy, by ją lekko ostudzić (dosłownie chwilę).

3. Garnek z mlekiem zestawiamy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do mleka cały czas mieszając.

4. Studzimy lekko masę mleczną i przelewamy ją do foremek lub filiżanek, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia i schłodzenia.

5. Ananasy kroimy na małe kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i trochę soku (ok 1/3 szklanki) i miksujemy blenderem na mus.

6. Przed podaniem foremkę/filiżankę umieszczamy na kilka sekund w gorącej wodzie, odwracamy do góry dnem na talerzyk. Polewamy musem ananasowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation