Kuchnia

Przetwory

Dżem z aronii

2 kg owoców aronii

0,5 - 1 kg cukru (zależy od naszych preferencji, z kilograma cukru otrzymamy bardzo słodkie przetwory)

60 - 125 ml wody (ilość wody zależna od ilości cukru)

1 kg jabłek

1 kg gruszek

kawałek świeżego imbiru

Owoce aronii wpierw zamroziłam. Po rozmrożeniu opłukałam je i przebrałam. Zalałam wrzątkiem i zostawiłam, aż woda ostygła. Odcedziłam. W szerokim rondlu o grubym dnie rozpuściłam cukier z dodatkiem wody, zrobiłam syrop. Wrzuciłam obrane i podzielone na cząstki gruszki i jabłka. Gotowałam dotąd, aż owoce stały się szkliste i wtedy wsypałam aronie. Gotowałam od zawrzenia przez ok. 5 minut i zostawiłam na drugi dzień.
Następnego dnia gotowałam owoce na małym ogniu przez ok. półtorej godziny, wcześniej dodając do nich starty świeży imbir. Można je gotować dłużej, np. dotąd aż gruszki i jabłka całkowicie się rozgotują i dopiero wtedy przelać do słoików. Ja podgrzewałam je krócej, nadmiar soku przeznaczyłam do picia, a gęstą masę przełożyłam do słoików, które potem pasteryzowałam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation