Kuchnia

zupy

CHOWDER Z BIAŁĄ RYBĄ

800g filetów białej ryby (użyłam mojego ukochanego pstrąga)
600ml bulionu rybnego lub warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 pory (białe części)
4 ząbki czosnku
8 dużych ziemniaków
400g niesłodzonej kukurydzy z puszki (waga po odlaniu zalewy) lub mrożonej
500ml mleka
100ml śmietanki kokosowej (lub słodkiej śmietanki)
sól
młotkowany czarny pieprz
kilka kulek pieprzu białego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
kilka liści limonki kaffir (opcjonalnie)
sok z limonki lub cytryny
szczypiorek

Bulion zagotowałam, dodałam do niego rybę i gotowałam przez kilkanaście minut. Po tym czasie rybę delikatnie wyjęłam łyżką cedzakową.
Pory pokroiłam w krążki, a umyte i obrane ziemniaki w ósemki.
Czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i masło. Dodałam por, czosnek oraz ziemniaki i smażyłam przez 10 minut.
Do bulionu dodałam podsmażone warzywa, liście limonki kaffir, pieprz czarny oraz biały i całość gotowałam na małym ogniu, aż ziemniaki zrobiły się miękkie.
Wtedy dodałam kukurydzę, mleko i śmietankę kokosową, po czym połowę zupy odlałam, zmiksowałam i przełożyłam z powrotem do garnka.
Na końcu dodałam rybę i zupę doprawiłam solą, sokiem z limonki oraz gałką muszkatołową.
Przed podaniem posypałam szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation