Kuchnia

zupy

Jest Smak: Zupa - krem z pomidorów


Składniki:

1 kg pomidorów krojonych z puszki (2,5 puszki)
pół pęczka świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeni
2 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
250 ml BULIONU drobiowego lub warzywnego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
pieprz cayenne

Opcjonalnie: śmietana

*mogą być też całe, ponieważ i tak będziemy je blendować

Przygotowanie:

Pomidory z puszki (wraz z sosem) i bazylię zmiksować blenderem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodać mąkę i energicznie rozprowadzić. Następnie wlać gorący bulion i wymieszać całość trzepaczką. Cały czas mieszając dodać zredukowany sos pomidorowy. Doprawić do smaku solą, cukrem, czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne dla zaostrzenia smaku. Na koniec wszystko jeszcze raz zblendować. Opcjonalnie na talerzach można dodać śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation