Kuchnia

PRZEPISY GOTOWANIE

SNICKERS
/wszystkie blaty pieczemy na blaszce o rozmiarach mniej więcej 27x17 ( ja piekłam w aluminiowych jednorazowych- najlepiej jest kupić 4 formy i piec w nich 4 blaty) /

ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g margaryny lub masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki suche przesiać na blat.Dodac margarynę, przesiekać. Żóltka + śmietane wymieszać i wlać do reszty składników.Zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 blaty w dwóch osobnych formach. (takich samych). 200 stopni przez około 20-30 minut.
Wystudzić.

Ciasto kokosowe:
200 g wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Wiórki kokosowe delikatnie wymieszać z ubitą pianą za pomocą szpatułki.Przełożyć na blaszkę. Piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Wystudzić.

Ciasto orzechowe:
150 g orzechów laskowych
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Orzechy zmielić, nie musi być na pył, ale na bardzo drobno. Białka ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką.Przełożyć na blaszkę, piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut.Wystudzić.

Krem budyniowy:
1 litr mleka
5 łyzek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
Kilka łyżek cukru do smaku budyniu
400 g miękkiego masła

Z litra mleka odlać około 1,5 szklanki do osobnego garnuszka. Wymieszać z mąkami dokładnie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie ostrożnie, cały czas mieszając wlać mieszaninę z mleka i mąki. Mieszać cały czas gotując, aż budyń zrobi się bardzo bardzo gęsty ( mama się zawsze śmieje ze można sobie nim oko wybić xD) Budyń ugotowany wystudzić porządnie.
Masło ubić na puch, jeśli budyń wyszedł niesłodki, można do masła dodać trochę cukru by masa była słodkawa. Gdy masło się ubije, dodaje zimny budyń, łyżka po łyżce, to bardzo ważne. Dokładnie miksujemy. Jeśli masa budyniowa jest mało puszysta odrobinę grudkowata,warto dodać po łyżce mleka, aż uzyska się taką konsystencje masy jaką się planuje.

Orzechy prażone:
około 150 g orzechów laskowych posiekanych
200 g masła
kilka łyzek miodu do smaku
około 50 g cukru

Cukier rozpuścić na suchej patelni i skarmelizować. Dodać masło i wymieszać do połaczenia. Nastepnie orzechy i prażyć je, dodac miód do smaku.

przełożenie:
spód kruchy > krem budyniowy>ciasto kokosowe> krem>ciasto orzechowe>krem> drugi spód kruchy. Boki wysmarowac również kremem. Na wierzch kruchego wykładamy orzechy i równomiernie rozkładamy. Ciasto schładzamy najlepiej na noc az blaty zmiekną i całość będzie sie ładnie kroić :)
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation