Kuchnia

Przepisy

Ciasteczka w piegi
Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
100 g kolorowych cukierków czekoladowych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę (ja w połowie wymieniłam łopatki miksera na spiralne - do gęstego ciasta). Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.
WAŻNE: kuleczki muszą być baaardzo małe bo ciastka w trakcie pieczenia stają się 2x większe i nie żałujcie kolorowych cukierków... trzeba je blisko siebie ustawiać bo inaczej ciasteczko wychodzi "łyse"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation