Kuchnia
dania główne, obiadowe
Pieczony faszerowany kurczak
SKŁADNIKI:
1 wiejski kurczak (1.8- 2 kg)
1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej - 50g
30 dag pieczarek
2 cebule, np szalotki
1 jajo
3 kolory przypraw:
papryka słodka mielona, i ostra mielona
czubrica zielona i majeranek
przyprawa złocista do kurczaka
2 ząbki czosnku rozdrobnione
sos sojowy Tao Tao
sól, pieprz
natka posiekanej pietruszki zielonej (garść)
jasne piwo do podlewania - ok. 1 szklanki
ziemniaki - ilość dowolna
2 łyżki masła
tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok. 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.
Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.
Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.
Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki.
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