Kuchnia

szejki

Super świeży zielony szejk na zimę!

Składniki na 2 porcje (po 300ml):
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1/2 awokado
- dwie duże garście liści świeżego szpinaku
- sok i miąższ z połówki cytryny
- po łyżce nasion siemienia lnianego, pestek dyni (w łupinach) i nasion moreli

Przygotowanie:
Owoce i awokado myjemy, obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki.
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.
Wszystko wrzucamy do kielicha blendera.
Wyciskamy sok z cytryny i razem z miąższem dodajemy do pozostałych składników.
Nasiona mielimy na proszek.
Dolewamy szklankę mleka owsianego (ewentualnie orkiszowego lub ryżowego).
Wszystko razem miksujemy w blenderze. Jeśli koktajl jest za mało płynny, dolewamy mleka owsianego.

Koktajl jest sycący (z uwagi na tłuste, ale zdrowe awokado), bardzo smaczny i ma kremową konsystencję (jak "prawdziwy" koktajl:). Przygotowanie zabiera tylko ok. 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation