Kuchnia

Chleb, chlebki,bułki

CHLEB PAPRYKOWO-PIEPRZOWY

Składniki:

600g mąki pszennej typ 650
ok 300ml letniej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju lub oliwy

+ dodatki:

kolorowa papryka pokrojona w drobną kostkę w sumie około 100-150g
1/2 łyżeczki zmiażdżonego kolorowego pieprzu
łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem i zalać 2-3 łyżkami letniej wody. Lekko zamieszać i odstawić na ok. 15minut do wyrośnięcia.
Paprykę drobno posiekać, pieprz zmiażdżyć (nie mielić na pył)
Połączyć wszystkie składniki ciasta dolewając stopniowo wody. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie – ja z początku myślałam, że jest zbyt zwarte, ale chleb wyszedł idealny, więc widocznie tak ma być.
Dobrze wyrobić ręką przez około 10 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np do piekarnika z włączoną żarówką).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na blat kuchenny i jeszcze raz krótko zagnieść. Uformować podłużny, lekko spłaszczony bochenek, ułożyć na blasze przykrytej pergaminem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować lekko chleb mlekiem i naciąć ostrym nożem lub żyletką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Wypieczony chleb powinien być rumiany i chrupiący zarówno od góry jak i od spodu.
Ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation