Kuchnia

Chleb, chlebki,bułki

Słodkie Rewolucje: Chlebek bananowo-orkiszowy


w formie o wymiarach 20 x 10

SKŁADNIKI:

3 mocno dojrzałe banany ok.450g waga bez skórki(im czarniejszy tym lepszy,ponieważ takie banany są najsłodsze i nie potrzeba dosładzać ciasta)
300g mąki orkiszowej
2 jajka wielkość L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cynamon (wsypałam na oko)
opcjonalnie bakalie (mogą być orzechy,rodzynki itp.)

Banay kroimy w kostkę i ucieramy razem z jajkami. Do powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem,sodą i cynamonem. Mieszamy wszystko łyżką (jeżeli chcecie użyć bakalii to na tym etapie możecie je dodać i dokładnie wymieszać). Jeżeli uznacie,że masa jest zbyt mało słodka to do dajecie miodu lub cukru wedle uznania.Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach funkcja góra-dół przez ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation