Kuchnia

Candy.

Peruwiańskie markizy

Składniki:

1,5 kostki masła


1 szklanka cukru pudru (dałam połowę)


2 łyżki normalnego cukru (dałam połowę)


szczypta soli


pół łyżeczki esencji migdałowej


pół łyżeczki esencji waniliowej


1/3 szklanki startych migdałów


3 szklanki mąki

Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać sól, esencje, migdały i mąkę. Wymieszać dokładnie, zawinąć w czystą ścierkę i odstawić do lodówki na pół godziny.


Nadzienie:

•2 szklanki brązowego cukru

•1 szklanka śmietany

•3 łyżki masła

pół łyżeczki esencji waniliowej


W rondlu podgrzać brązowy cukier ze śmietaną i często mieszając gotować na wolnym ogniu aż powstanie masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać masło i ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać esencję. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać cukru pudru. Ja zagęściłam mlekiem w proszku.


Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i pokroić na krążki o średnicy ok. 5 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić.

Ostudzone ciastko smarować nadzieniem, nakryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)


http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/06/Peruwianskie-markizy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation