Kuchnia

Lunchbox

Naleśnikowe roladki
Naleśniki z koperkiem/10 szt.

150 g mąki pszennej
300 ml mleka 1,5%
2 jajka
50 ml półwytrawnego białego wina (lub wody mineralnej)
3 łyżki roztopionego masła
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 łyżki posiekanego koperku

Sos cytrynowo-koperkowy z groszkiem cukrowym:

2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki groszku cukrowego
szczypta soli
szczypta cukru

Farsz:

plastry szynki parmeńskiej
roszponka
ugotowana fasolka szparagowa
pomidor
rzodkiewki

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól i cukier. Zaczynamy wlewać mleko i mieszać trzepaczką składniki. Dodajemy jaka, wlewamy wino. Na koniec dodajemy roztopione masło i posiekany koperek, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy.
Ciasto naleśnikowe zostawiamy w misie, przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją odrobiną tłuszczu (co kilka naleśników) i wylewamy chochlą ciasto. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią, czyli ok. 3 minuty na stronę. Czynność powtarzamy.
Groszek cukrowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na kilka minut, następnie odsączamy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, groszkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i koperkiem.
Sos rozprowadzamy na środku każdego naleśnika. Następnie kładziemy roszponkę, szynkę parmeńską, plasterki pomidora i rzodkiewek oraz wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową.
Zawijamy naleśniki ciasno jak roladki i kroimy na 2 lub 3 części. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation