Kuchnia

Pyszności

składniki:
2-3 piersi kurczaka

marynata:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka miodu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek

sałata:
miks sałat (roszpunka, lodowa, rukola, radicchio)
zielone winogrona
pół świeżego ogórka
listki świeżej bazylii
oliwki

sos winegret do sałaty:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego (ewentualnie octu).
1 łyżka wody mineralnej
szczypta soli i pieprzu do smaku

wykonanie:
przygotowujemy marynatę do kurczaka łącząc poszczególne składniki.
piersi z kurczaka obieramy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
zanurzamy je w marynacie i odstawiamy na 1 godzinę.
aby smak był bardziej wyrazisty proponuję zamarynować mięso dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce.
przygotowujemy sos do sałatki wlewając płynne składniki do małego słoiczka, wsypujemy przyprawy, zakręcamy i potrząsamy nim.
rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny.
filet z kurczaka grillujemy z obydwu stron na złocisty kolor.
w międzyczasie układamy sałaty, winogrona, plasterki ogórka, listki bazylii, oliwki na talerzu i polewamy sosem winegret.

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation