Kuchnia

przetwory

Buraczki kiszone
Składniki
buraczki czerwone nie duże, okrągłe
czosnek
korzeń chrzanu
koper
woda sól
Buraczki dobrze umyć, ugotować. Odcedzić i po ostygnięciu obrać.
Czosnek i chrzan obrać.
Do wyparzonych słoików wkładać po kawałeczku chrzanu, po 2 ząbki czosnku oraz kawałeczek kopru, a następnie ugotowane i obrane buraczki.

Wodę zagotować z solą /na 1 l wody 1 łyżka soli/ i gotującym roztworem zalewać buraczki. Zakręcić słoiczki i pozostawić w domu na 2 - 3 dni.
Następnie wynieść w chłodne miejsce /np. do piwnicy/.
Tak ukiszone buraczki używam do przygotowania sałatek i surówek. Zalewę można wykorzystać do picia i do barszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation