Kuchnia

Smacznie&zdrowo

Placki cukiniowe

- 2 cukinie
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb lub zarodków pszennych
- mąka pszenna (ilość taka, by uzyskane ciasto nie było zbyt rzadkie)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i czarny pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na 15 minut i odcisnąć z nadmiaru płynu.
Cebulę i czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z cukinią, poszatkowaną natką pietruszki i otrębami.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z masą cukiniową, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Dodać proszku do pieczenia i mąki, by uzyskać dość gęste ciasto.
Masę kłaść porcjami na rozgrzaną teflonową patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego i smażyć po parę minut z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation