Kuchnia

kulinaria

Między naleśnikiem, a tortillą

Składniki:
Ciasto naleśnikowe: (4 naprawdę duże naleśniki)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
1/5 szklanki wody,
1 jajko,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka oliwy extra virgin + 1 łyżka oliwy do smażenia.

Farsz:
1 pierś z kurczaka,
przyprawa do kebaba/gyrosa,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 małej główki kapusty,
biała część pora,
1 marchewka,
3,5 łyżki kukurydzy konserwowej,
3,5 łyżki groszku konserwowego/mrożonego,
1/2 małej cebuli,
ser pleśniowy (np. rokpol),
gęsty jogurt naturalny,
sól, pieprz.

Dodatkowo:
odrobina żółtego sera,
świeży szczypiorek.

Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować. Na patelni rozprowadzić łyżkę oliwy extra virgin, nabierką rozprowadzić ciasto. Naleśniki smażyć, aż się zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
Farsz: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, smażyć bez dodatku tłuszczu, doprawić przyprawą do kebaba, curry, pieprzem i pod koniec smażenia odrobiną soli.
Kapustę, por i cebulę drobno posiekać, marchew obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Warzywa dusić, aż zmiękną. Dodać groszek i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Do warzyw dodać usmażonego kurczaka.
Naleśniki posmarować serem pleśniowym i jogurtem naturalnym. Na jedną połowę wyłożyć farsz, złożyć na pół. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekać w piekarniku z opcją grillowania w temp. 175°C przez 3 min. (aż rozpuści się ser). Posypać świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation