Kuchnia

Torty

Tort pomarańczowy

Składniki

Ciasto:
2 pomarańcze
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
180 g mąki
szczypta soli
Krem:
2 tabliczki białej czekolady
350 ml śmietanki kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki masła

Etapy przygotowania

1 Pomarańcze dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut, lub do momentu aż całkowicie zmiękną. Po ugotowaniu owoce dobrze odsączamy, usuwamy pestki i miksujemy całość blenderem na puree.

2 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po łyżeczce pomarańczowe puree. Mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Uzyskane ciasto ostrożnie przelewamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3 Pieczemy ok. 40 minut, aż dobrze wyrośnie. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Do momentu ostygnięcia, nie wyjmujemy ciasta z formy.

4 Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając masło. Odstawiamy do ostudzenia.

5 Ubitą śmietanę z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną białą czekoladą. Tak powstały krem umieszczamy na parę minut w lodówce.

6 Ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy i przecinamy w połowie lub na 3 części (w zależności od grubości ciasta). Pierwszy spód przekładamy na paterę i smarujemy sporą ilością kremu.

7 Następnie nakładamy kolejne płaty ciasta i rozprowadzamy pozostałą część kremu.

8 Ozdabiamy majowymi kwiatami!

9 Komentarz: Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, przechowany w lodówce. Średnica ok. 20 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation