Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z wiśniami

SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
2 kg jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
6 jajek
MASA WIŚNIOWA
500 g wydrylowanych wiśni
około 1/3 szklanki cukru
1 mały kisiel wiśniowy błyskawiczny (u mnie Słodka Chwila)
POLEWA JOGURTOWA
100 g białej czekolady
300 g jogurtu greckiego
DEKORACJA
400 ml śmietanki 30%,
2 op.śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
wiśnie do dekoracji

Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj.
Na dużym sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach,a sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 24 godziny.Jogurt w między czasie przemieszaj delikatnie parę razy.
Masa wiśniowa:
Wydrylowane wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po tym czasie wiśnie podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu.
Zdejmij z ognia i wsyp kisiel. Masę dokładnie wymieszaj, by kisiel całkowicie się rozpuścił i zgęstniał. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Przygotuj tortownicę o średnicy około 28-30 cm:wyłóż spód papierem do pieczenia.
Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników.
Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce wiśni zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Ja zsuwałam palcem wiśnie z łyżeczki by wpłynęły w zagłębienie.
Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
W międzyczasie przygotuj polewę jogurtową: Białą czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu cały czas mieszając. Polewę odstaw do przestygnięcia.
Po 90 minutach pieczenia wierzch sernika posmaruj polewą jogurtową. Wsadź sernik ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.
Stopniowo wyjmuj sernik z piekarnika. Dokładnie ostudź, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na około 8-10 godzin do schłodzenia.
Schłodzony można zacząć dekorować: śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Tort udekoruj ubitą śmietanką i wiśniami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation