Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Przepis na ciasto czekoladowe Składniki na ciasto:

*200 g gorzkiej czekolady

*2 czubate łyżki kakao

*120 g masła

*2/3 szklanki mocnej kawy

*¼ szklanki mąki

*½ szklanki cukru

*7 jajek

*czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

*50 g czekolady mlecznej i50 gczekolady białej

*80 - 100 ml śmietanki płynnej 30-36%

*2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Czekoladę, kakao, masło, kawę i ¼ szklanki cukru włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.

Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę masy delikatnie wmieszać.

Tortownicę o śr.22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp.160 Cokoło 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.

Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation