Kuchnia

Zrób sam

Muffiny wytrawne z dyni i sera koziego

Składniki: (12 muffin)

1 szklanka pieczonej dyni*
1 szklanka mąki żytniej (Typ 720)
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
7 łyżek oleju rzepakowego
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 100 g sera koziego


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę, pieprz i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki: pieczoną dynię, mleko, olej, jajka i zmiażdżony czosnek. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki z drugiej miski i łączymy je. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i delikatnie mieszamy. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy przez 30-35 minut, aż będą rumiane.

Pod koniec pieczenia możemy nakłuć je patyczkiem i sprawdzić czy są już suche w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation