Kuchnia

Smakowite obiady

Halibut z marchewką i sezamem

Składniki:
(Dla 2 osób)
1 filet z halibuta (2 steki)
2 łyżki masła
1 limonka
3 surowe marchewki
10 g ziarna sezamu
100 g makaronu ryżowego typu wstążki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
sól
pieprz

1. Steki z halibuta oprószyć solą i pieprzem i zostawić w temperaturze pokojowej na około 10min.
2. Piekarnik ustawić na 200 st. C.
3. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić w miseczce sokiem z połowy limonki.
4. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wcześniej doprawionego halibuta smażyć na patelni po każdej stronie do uzyskania złocistej skórki; następnie przełożyć rybę do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
5. W tym czasie na rozgrzaną suchą patelnię wrzucić równomiernie ziarna sezamu, prażyć, mieszając do uzyskania ciemnobrązowego koloru, zostawić na patelni na wyłączonym palniku (gdy ziarna dojdą do czarnego koloru, zestawić z palnika).
6. Przygotowanego halibuta skropić sokiem z połowy limonki, posypać stratą marchewką i ziarnem sezamu.
7. Rybę podawać na przygotowanym makaronie ryżowym typu wstążki (makaron zalewamy na 3 minuty gotującą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego, przecedzamy i przelewamy ciepłą wodą).

Czas przygotowania: 35-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation