Kuchnia

Pieczywo

CHLEB ZE SMAZONA CEBULKA.

Składniki:

400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej graham
1/2 szklanki mleka
1 kubek jogurtu naturalnego (250 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki cebuli granulowanej
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
50-70 g cebuli smażonej/prażonej

W formie od pieczenia chleba umieścić kolejno: mleko, jogurt, olej, cukier, sól, cebulę i czosnek granulowany, oba rodzaje mąki, drożdże. Kiedy maszyna da sygnał o wrzuceniu dodatków, dosypać smażoną cebulę.
Wybrać program podstawowy, wagę bochenka (750 g) oraz stopień zarumienienia skórki (u mnie najniższy). Polecam wyjąć mieszadła po ostatnim mieszaniu, tak aby chleb wyrósł i upiekł się już bez nich - dziurki będą minimalne. Upieczony chleb studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation