Inne

Jesienne inspiracje

Kruche ciasteczka - grzybki

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
1/2 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu

Polewa:

150g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

W misce wymieszać przyprawy i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać mieszanką z cukrem . Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie grzybka, ale może być też inny wzór.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić na parze dodając mleko i masło. Zamaczać kapelusze grzybków i odkładać na kratkę do zastygnięcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation